Instal•lar un servidor Openfire de Missatgeria Instantània (IM) amb protocol XMPP

Segurament alguns de vosaltres coneixeu alguns sistemes de missatgeria instantània (IM) que us permet enviar i rebre missatges amb els vostre grup de contactes. La missatgeria instantània a diferencia d’altres sistemes de comunicació és en temps real entre els contactes que estant connectats a la xarxa.

Exemples molt clar d’aquestes eines són el Messenger, Whatsapp, …. encara que la majoria d’elles són eines propietàries. Encara que moltes d’aquestes eines s’utilitzen com a sistemes de comunicació d’oci, potser una eina pràctica dins del nostre organigrama de la empresa per poder aprofitar la xarxa local i comunicar-nos amb els nostres companys.

Un dels protocols oberts que utilitzen els sistemes de missatgeria instantània és el XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) anteriorment  conegut amb el nom de Jabber. Aquest protocol treballa utilitzant principalment el format XML, i algunes de les grans plataformes d’Internet que utilitzen aquest protocol són Google Talk, Facebook i Tuenti.

Si voleu crear el vostre propi servidor de IM podeu utilitzar el paquet Openfire com a eina servidor i Spark com a client.

Podeu seguir les següents indicacions per fer la instal·lació sobre un sistema Ubuntu Server 10.04 LTS

Des de la consola de sistema el primer que farem serà afegir a la nostre llista de repositoris :

Dins del l’arxiu afegirem en el final la següent línia :

A continuació farem un update i upgrade del repositori del nostre sistema :

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

El següent pas serà instal·lar el paquet Java perquè es un requisit necessari  per poder instal·lar el paquet Openfire

Ja tenim els requisits instal·lats en el nostre sistema i ja podrem descarregar el paquet de Openfire per fer-ne la instal·lació.

Una vegada descarregat el paquet podeu fer-ne la instal·lació amb la següent comanda :

Ja per finalitzar podeu modificar el XML de configuració per poder definir amb quina connexió de xarxa voleu escoltar les peticions. Dins del openfire.xml hi ha el paràmetre <interfaces> que podeu definir la IP. Si voleu escoltar les peticions de connexió per totes les targetes de xarxa no caldrà modificar l’arxiu.

Pots accedir a la gestió del servidor des de el navegador http://localhost:9090 o bé http://la_vostra_ip:9090