Crear el teu propi Dropbox : una solució lliure

Cada vegada més els usuaris estem utilitzant aplicacions que treballen en el núvol. Sembla que el futur és l’emmagatzemen de dades i aplicacions en el núvol per poder-les disposar des de qualsevol  dispositiu i moment.

Segurament molts de vosaltres ja esteu utilitzant el núvol d’una forma conscient o inconscient, per exemple : Dropbox, Ubuntu  One, iCloud, SKydrive i moltes altres aplicacions o serveis de la xarxa.

Un dels  grans problemes que pot tenir el núvol sobre tot per les empreses i els professionals es la privacitat i seguretat de les dades. Encara que molts d’aquests serveis estant recolzats o són creats per grans empreses del sector de les TIC sempre queda el dubte sobre la seguretat i privacitat de les mateixes.

Una solució per poder tenir una millor seguretat i una tranquil·litat més  gran és utilitzar eines o aplicacions privades, es a dir, crear serveis de núvol que siguin privats i que pugin arribar a tenir accessibilitat des de Internet.

Una d’aquestes aplicacions és el ownCloud una solució lliure (GPL) que pot substituir el famós i conegut servei del Dropbox però amb la possibilitat de tenir les dades (arxius, fotos, musica, ….) sota el nostre control.

owncloud logo

La solució del ownCloud es pot instal·lar sobre servidors públics o privats i només es necessari disposar d’uns requeriments mínims que pot complir qualsevol servidor web  amb  Apache, PHP i Sqlite.

Les dades emmagatzemades en l’entorn ownCloud poden ser accessibles des de qualsevol plataforma i també des de dispositius mòbils.