La fi del Windows XP. I ara què?

A principis del mes d’abril del 2014 Microsoft ha deixat de donar suport a tres dels seus productes mítics : Windows XP, Windows 2003 Server i Office 2003.

Fi del Windows XP. RIP

Que vol dir que ha deixat de donar suport?

Senzillament vol dir que no traurà més actualitzacions de seguretat, i tampoc solucionarà cap problema o vulnerabilitat que pugi sorgir a partir d’ara en cap d’aquest productes.

Deixarà de funcionar el meus productes?

No, en cap cas els productes de Windows XP, Windows 2003 Server i Office deixaran de funcionar.

Que implicarà que no publiquin més actualitzacions?

Principalment implicarà que els nostres sistemes seran més vulnerables a possibles atacs i virus. No podrem garantir la màxima seguretat en els equips que estant utilitzant aquestes versions de programari.

També implicarà que qualsevol nou error o fallo no detectat d’aquests productes quedi sense solució.

Hi ha alguna altre conseqüència?

Si, molts fabricants de programari i maquinari han anunciat que deixaran de crear productes que treballin amb aquestes plataformes.

Per exemple, deixaran d’existir versions d’antivirus compatibles amb aquests sistemes, i també productes com impressores, escàners i altres components deixaran de tenir compatibilitat amb aquestes versions.

Fins quan podré seguir treballant amb aquestes versions?

Tot depèn de quina sigui la finalitat del vostre equip, per exemple, podreu seguir creant documents de Word i/o Excel durant molt de temps amb la versió actual de Office que teniu instal·lada.

Per una altra banda, aplicacions que necessiten de molta seguretat i disposar d’eines actualitzades (navegadors, versions de Java, …), com per exemple, realitzar tràmits en les administracions públiques, consultar els comptes corrents, etc… no es podran realitzar si no tenim els nostres equips actualitzats amb les darreres versions de sistema operatius.

I ara què?

Ara toca anar actualitzant els nostres sistemes TIC amb versions més actuals per poder seguir desenvolupant les nostres tasques de la manera més normal possible.

Es aconsellable, en la mesura que sigui possible, anar migrant els nostres equips a versions de Windows 8.1, Windows 2012 Server i Office 2013.

Que pot implicar la migració a noves versions?

Es important fer la migració a noves versions amb la màxima de cura possible, i no de forma espontània.

Abans de fer una migració del nostre sistema a noves versions, hem de fer un estudi i analitzar si les aplicacions i maquinari que estem utilitzant en la nostra gestió diària estant preparades per treballar sobres els nous sistemes.

Per exemple, saber si el nostre ERP o CRM estant preparats per poder treballar amb els nous sistemes.

Pot implicar algun aspecte més?

Si, si el nostre pàrquing d’equips informàtics es molt vell potser no podrà suportar les noves versions de programari, i serà necessari realitzar un canvi d’equips o actualitzar-ne algunes característiques.