Com optimitzar l’accés a disc en una partició NTFS sobre Windows 2008 / Windows 2012?

Segurament com molts de vosaltres ja sabeu els discs durs estant formats per un conjunts de discos d’alumini o ceràmica que estant dividits en pistes i clústers.

Quan formatem un disc el sistema operatiu assigna per defecte un valor de 4096 bytes de grandària d’assignació

Nosaltres podem canviar el valor d’assignació en el moment de realitzar el format del disc. Els valors que podem seleccionar són 512 bytes, 1 KB, 2 KB, 4 KB, 8 KB, 16 KB, 32 KB i 64 KB.

Inner view of a hard disk drive Seagate Medalist ST33232A
Inner view of a hard disk drive Seagate Medalist ST33232A

El valor de grandària d’assignació ens permet definir quina mida volem que tingui cada clúster.

El clúster es la grandària mínima d’emmagatzement en el disc dur, es a dir, els nostres arxius queden emmagatzemats en un o varis clústers depenent de la grandària del arxiu.

Un clúster no pot ser compartit per més d’un arxiu, això implica que l’assignació correcte de la grandària del clúster en pots fer optimitzar l’espai del disc, la fragmentació i el rendiment en l’escriptura i lectura.

Per exemple, si tenim una assignació de clúster de 4096 bytes (4 KB)  i guardem un arxiu de 1500 bytes, aquests ocuparà tot un clúster sencer, tindrem una desaprofitament de 2596 bytes.

Òbviament, com més petit sigui el clúster menys espai estarem desaprofitant, però per contrapartida la fragmentació del disc serà molt més gran i tindrem una pèrdua de rendiment perquè tindrà que fer moltes més lectures / escriptures i més cerques per el disc.

Així doncs, com podreu deduir, alhora de formatar el disc es important analitzar quin tipus d’informació volem emmagatzemar i quina grandària d’arxius tindrem.

Si per exemple, volem un disc on desar-hi imatges ISO, o bé arxius VDI, VMDK, …. o altres arxius de molts GigaBytes de grandària es aconsellable definir una valor de clúster de 64 KB per poder optimitzar les lectures i escriptures a disc.

1 GB d’arxiu = clúster de 64 KB = 15625 clústers

1 GB d’arxiu = clúster de 4 KB =  244140 clústers

Ja per finalitzar, com podeu observar en aquesta taula, si tenim un clúster de 64 KB tindrà que fer menys lectures i escriptures alhora de moure, llegir o crear un arxiu de 1 GB.